Otvoritev INFO TOČKE na Onkološkem inštitutu Ljubljana

S septembrom je na Onkološkem inštitutu Ljubljana začela delovati INFO TOČKA, v kater bo več društev in združenj onkoloških bolnikov imelo prostor za svoje dejavnosti. Prostor je zraven bifeja v pritličju. EuropaColon Slovenija ima svoj termin ob ponedeljkih od 9:00 do 16:00 ure, dobrodošli pa so vsi bolniki z rakom in jihovi svojci. Na vprašanja bomo odgovarjali člani Združenja, ki smo sami preživeli raka. V naslednjih mesecih bomo bolnikom in svojcem omogočili tudi posvet s psihologinjo. Veseli bomo vašega obiska!

Najavljamo


10. februar: Delavnice za medicinske sestre »Obravnava bolnika s kolorektalnim rakom«


10. februarja Združenje EuropaColon Slovenija skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana pripravlja že druge izobraževalne delavnice, namenjene predvsem medicinskim sestram v zdravstvenih domovih in patronažnim sestram, ki obiskujejo bolnike na domu, z namenom in ciljem, da bodo laže oskrbele vse številčnejše bolnike z rakom debelega črevesa in danke. Program so pripravile medicinske sestre z Onkološkega inštituta Ljubljana. Delavnice, ki jih je podprlo tudi Ministrstvo za zdravje, so namenjene osebju Osnovnega zdravstva Gorenjske.

PROGRAM

  8:30 – 9:00    Uvodni pozdrav (Ivka Glas, Združenje EuropaColon Slovenija)

  9:00 – 9:10    Predstavitev pacienta s kolorektalnim rakom (Samo Podgornik, Združenje EuropaColon Slovenija)

  9:10 – 9:45    Parenteralna prehrana v bolnišnici in na domu (Laura Petrica, Onkološki inštitut Ljubljana)                                                                        

 9:45 – 10:10   Prehranska obravnava in podpora pacienta s kolorektalnim rako (Denis Mlakar-Mastnak, Onkološki inštitut Ljubljana)                                

10:10 – 10:35  ZN pri obvladovanju neželenih učinkov specifičnega onkološkega zdravljenja pacientov s kolorektalnim rakom (Marika Horvat, Sabina Prvinšek, Snežana Umičević, Onkološki inštitut Ljubljana)

10:35 – 10:50  Odmor 

10:50 – 11:20  Standardni postopki zdravstvene nege pri oskrbi venskih pristopov pacienta s kolorektalnim rakom  (Marika Horvat, Sabina Prvinšek, Snežana Umičević, (Onkološki inštitut Ljubljana)

11:20 – 11:40  Oskrba črevesne stome pacienta s kolorektalnim rakom (Dragica Tomc, Onkološki inštitut Ljubljana)

11:40 – 12:10  Odmor

12:10 – 13:45  DISKUSIJA (vprašanja udeležencev, razprava in praktični prikazi posamezne skupine)


6. marec: Predavanje za splošno javnost, Domžale

6. marca ob 19.00 bo v Knjižnici Domžale predavanje o rakih prebavil, namenjeno splošni javnosti. Predavala bo specializantka internistične onkologije Marija Ignjatović z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki bo med drugim opozorila na zgodnje znake rakov prebavil, načine odkrivanja in zdravljenja ter lajšanja neželenih učinkov zdravljenja.

Vstop je prost. Vabljeni!