Otvoritev INFO TOČKE na Onkološkem inštitutu Ljubljana

S septembrom je na Onkološkem inštitutu Ljubljana začela delovati INFO TOČKA, v kater bo več društev in združenj onkoloških bolnikov imelo prostor za svoje dejavnosti. Prostor je zraven bifeja v pritličju. EuropaColon Slovenija ima svoj termin ob ponedeljkih od 9:00 do 16:00 ure, dobrodošli pa so vsi bolniki z rakom in jihovi svojci. Na vprašanja bomo odgovarjali člani Združenja, ki smo sami preživeli raka. V naslednjih mesecih bomo bolnikom in svojcem omogočili tudi posvet s psihologinjo. Veseli bomo vašega obiska!

Zdravljenje

Po zdravljenju

Po zaključenem zdravljenju so pomembni redni kontrolni pregledi in kontrolne preiskave, ki jih praviloma izvajajo nadaljnih pet let. Prvi dve leti je treba na kontrolni pregled na vsake tri mesece, nato na pol leta. Vsakokrat je treba opraviti klinični pregled, osnovne krvne in biokemične preiskave ter preiskavo tumorskih markerjev (CEA, lahko tudi CA 19-9). Ob teh pregledih mora bolnik opraviti UZ in/ali CT trebuha. Kontrolno kolonoskopijo je treba opraviti pol leta po operaciji, v primeru, če je niso opravili pred operacijo. Sicer je nujna enkrat letno do na vsake tri leta oziroma po priporočilu zdravnika, ki jo izvaja (gastroenterolog ali kirurg onkolog). Po petih letih prevzame sledenje stanja bolnika osebni zdravnik. Tudi morebitne ponovitve bolezni zdravniki danes lahko uspešno zdravijo.

Kako živeti z rakom debelega črevesa in danke?

Ljudje se razlikujemo med seboj in tudi bolezen ima pri vsakem človeku nekoliko drugačen potek. Z razumevanjem in poznavanjem poteka bolezni lahko zdravniki do neke mere napovejo, kako bo potekala, ne morejo pa natančno vedeti, kako boste na zdravljenje reagirali vi. Odziv na zdravljenje je lahko precej odvisen od vam lastnih dejavnikov. Če ste bili, preden ste zboleli, v dobri kondiciji in če močno verjamete v uspeh, potem je možnost za ugoden izid zdravljenja večja. Izrednega pomena je tudi podpora, ki vam jo ob zdravljenju nudi okolica, posebno vaša družina in prijatelji, ter vaše pozitivno mišljenje.

* Klinično preskušanje novih zdravil vam lahko omogoči zdravljenje z zdravili, ki zaradi različnih razlogov v Sloveniji še niso registrirana. Zdravnik vam bo natančno opisal, za kakšno raziskavo gre, dobili boste tudi pisno informacijo o njej.