Psihološka podpora za člane združenja EuropaColon Slovenija


Biti bolnik z rakom je stresno, diagnoza raka pa lahko čez noč nenadoma ustavi na videz normalno življenje. Telesna obremenitev je očitna, globlja čustvena obremenitev pa je prisotna od prvega dne in se pogosto kaže v strahu, solzah, veliki jezi in (pre)velikem številu vprašanj.

Toda resnični čustveni davek, ki nastane, ko izveš, da imaš raka, ko prestaneš zdravljenje, ki opustoši tvoje telo, ko izstopiš iz nekakšne pretirane osredotočenosti na preživetje, pogosto vre tik pod površjem in lahko traja tedne, mesece, morda celo leta.

Združenje EuropaColon Slovenija bolnikom z rakom prebavil in svojcem med zdravljenjem in po zdravljenju nudi strokovno psihološko podporo v obliki svetovanja, informiranja in opolnomočenja.

Psihološka podpora za bolnike

Za člane združenja EuropaColon Slovenija sta na voljo:

  • Individualna podpora oz. svetovanje (po telefonu ali prek Zooma) - 3-4 BREZPLAČNI pogovori s klinično psihologinjo za člane združenja.

  • Podporna skupina za mlajše bolnike z rakom prebavil (prek Zooma) -  Gre za manjšo, zaprto skupino mlajših bolnikov do 55 let z rakom prebavil, ki šteje 4-6 članov. Srečanja skupine potekajo 1-krat mesečno preko spletne aplikacije Zoom in trajajo 60-75 minut. Člani skupine skupaj s klinično psihologinjo in predstavnikom združenja ustvarijo zaupen in varen prostor, v katerem bolniki med seboj podelijo izkušnjo, dobijo podporo in se čutijo slišane. Skupina se sestane 8 – 10-krat. BREZPLAČNO za člane združenja.
dr. Vesna Radonjić Miholič, upokojena klinična psihologinja


Dolgoletna sodelavka rehabilitacijskih timov v Inštitutu Republike Slovenije za rehabilitacijo. Sodelovala je tudi na Oddelku za psihoonkologijo Onkološkega inštituta Ljubljana.


Njeno delo je obsegalo klinično psihološko delo z bolniki, njihovimi svojci, raziskovalno in pedagoško delo. Posebno pozornost pa je vseskozi namenjala sodelovanju v različnih društvih za samopomoč.Vas zanima več informacij o psihološkem svetovanju za bolnike?

Pri spopadanju s čustvenimi posledicami raka, ki so pogosto zelo obremenjujoče članom združenja EuropaColon Slovenija nudimo BREZPLAČNO individualno strokovno svetovanje in podporno skupino mlajših bolnikov z rakom prebavil s klinično psihologinjo.

Prosimo, da izpolnite kratek obrazec TUKAJ ali nas kontaktirate na zdruzenje@europacolon.si .


Če bi se želeli priključiti podporni skupini, je postopek sledeč:


Korak 1: Izpolnite prijavni obrazec TUKAJ.

Korak 2: V roku 48 ur vas bo kontaktiral predstavnik združenja EuropaColon Slovenija.

Korak 3: Sledi spoznavno srečanje 1-na-1 z dr. Vesno Radonjić Miholič (30-45 minut).

Korak 4: Po spoznavnem srečanju prejmete povabilo in povezavo na srečanje podporne skupine bolnikov (4-6 bolnikov).
Programi za pomoč svojcem 

Diagnoza raka je lahko zelo obremenjujoča tudi za svojce. Če ste družinski član ali prijatelj, ki skrbite za ljubljeno osebo z rakom (Caregiver oziroma družinski oskrbovalec, negovalec; op. p.), hodite po poti skupaj z ljubljeno osebo, od bolezni do zdravja, včasih žal od bolezni do smrti. Pogosto je to nenačrtovano potovanje v neznano. Ujame vas nepripravljenega.

Porajajo se vam lahko številni občutki. Velikokrat ti občutki prehajajo od jeze do žalosti, od veselja do bolečine, tudi prizadetosti, strahu in sramu ter vsega vmes. Pojavijo se lahko tudi krivda, žalost in trpljenje. Nastopi lahko telesna, duševna in duhovna izčrpanost. Rutine, ki ste jo poznali, v kateri ste uživali v življenju do sedaj, ni več, je le še spomin.

Če se vam kaj od tega zdi znano, vedite, da niste sami. V znanju in podpori pa je moč.

Ko se bolje zavedate telesnih in duševnih simptomov, ki se lahko pojavijo na tej poti, spoznate orodja, se opremite z znanjem in dobite podporo, ste lahko bolj prepričani, da jih boste znali obvladati, stati ljubljeni osebi z rakom ob strani, a tudi poskrbeti zase. Pot v neznano bo postala manj strašljiva in ugotovili boste, da lahko uživate tudi v številnih lepih trenutkih, ki so pred vami.Metka Glas, Professional Caregiver Coach

Profesionalni certificirani Caregiver Coach za svojce – osebe, ki skrbijo, negujejo in so v oporo ljubljeni osebi z rakom, ter z življenjskimi izkušnjami svojca, kot član podporne ekipe očeta.
Na združenju EuropaColon Slovenija od leta 2024 skrbi za vodenje in izvedbo programov, projektov in aktivnosti, namenjenih bolnikom in svojcem.


Kontakt:
zdruzenje@europacolon.si
041 779 747


Več o Metki TUKAJProgrami za svojce so skupinske narave, kombinacija mentorstva in coachinga in se izpeljejo ob minimalno 4 prijavah ter so za člane združenja BREZPLAČNI. Prvi program bo razpisan v juniju 2024.


Postanite ČLAN ZDRUŽENJA , bodite na tekočem z informacijami, novostmi, ki jih združenje nudi in sodelujte v posebnih programih psihološke podpore za bolnike z rakom prebavil ali v programih podpore za svojce. 

Vabljeni na BREZPLAČNO spletno predavanje Kako poskrbeti zase, medtem ko skrbite za ljubljeno osebo z rakom.

Na predavanju boste izvedeli:
  • KDO SEM - Kaj pomeni biti »caregiver« in skrbeti za ljubljeno osebo z rakom? Kako sprejeti novo identiteto negovalca?
  • PROSITI DRUGE ZA POMOČ – Zakaj je pomembno prositi in dobiti pomoč? Kako vam lahko drugi pomagajo?
  • SKRB ZASE – Zakaj je pomembno, da najdete čas zase in kako lahko poskrbite zase?
  • BONUS: PRAKTIČNI NASVETI & IZKUŠNJA –  Spoznali in preizkusili boste 5 korakov, ki so lahko vaš nepogrešljiv sopotnik pri obvladovanju čustev in odzivov.

Kdaj: četrtek, 30. 5. 2024 ob 17. uri (60 min)
Kje: Zoom >>> prijavite se prosim TUKAJ
 

Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ


© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio