"Verjemite, da zmorete in ste že na pol poti do cilja."
- Theodore Roosevelt

Rak želodcaO raku želodcaZa rakom želodca vsako leto v Sloveniji zboli okoli 450 ljudi, kar predstavlja okoli pet odstotkov vseh novoodkritih bolnikov z rakom. Razveseljuje dejstvo, da pojavnost tega raka upada. Najpogosteje zbolevajo ljudje, starejši od 60 let.

Dejavniki tveganja za nastanek raka želodca so predvsem prekomerno uživanje močno začinjene hrane, dimljenega in slanega mesa, kajenje ter okužba z bakterijo Helicobacter pylori.

Znaki raka želodca so zlasti na začetku bolezni neznačilni, z napredovanjem bolezni pa se pojavijo težave, kot so tiščanje v predelu žličke, občutek zgodnje sitosti, odpor do mesa, motnje požiranja, bruhanje, bruhanje krvi. Kasneje se pridružijo tudi izrazito hujšanje, nabiranje tekočine v trebušni votlini (ascites) in povečane bezgavke.

Osnovna diagnostična preiskava je gastroskopija oziroma pregled zgornjih prebavnih poti z endoskopom, s katerim zdravnik pregleda sluznico požiralnika, želodca ter dvanajstnika in lahko tudi odvzame vzorce tkiva za patohistološko preiskavo. Poleg tega bolnik opravi osnovne krvne preiskave, med katerimi določijo tudi tumorske označevalce CEA in CA 19-9. Ob tem so za zamejitev bolezni potrebni še endoskopski UZ in CT trebuha ter RTG prsnih organov, CT prsnega koša, UZ ali CT trebuha, ginekološki pregled pri ženskah ter v določenih primerih scintigrafija okostja.

Bolnike z rakom želodca zdravijo kirurško, s kemoterapijo in z obsevanjem. Več kot dve tretjini bolnikov ima ob postavitvi diagnoze lokalno napredovalo ali metastatsko bolezen in polovica bolnikov ni primernih za operacijo. Bolnikom, ki so primerni za operacijo, odstranijo želodec delno ali v celoti ter odstranijo pripadajoče področne bezgavke. Če rak želodca zajema sosednje organe, je potrebno ta organ odstraniti delno ali v celoti. Bolniki prejmejo še dodatno zdravljenje s kombinacijo obsevanja in kemoterapije, v določenih primerih je potrebna kemoterapija pred kirurškim posegom. Kadar tumorja kirurško ni možno odstraniti, bolnike zdravijo s kombinacijo obsevanja in kemoterapije in če se je tumor toliko zmanjšal, da ga je možno odstraniti, sledi še operacija. Metastatsko bolezen zdravijo s kemoterapijo, v nekaterih primerih z obsevanjem ali operativnim posegom. S posegom predvsem lajšajo težave, ki nastanejo zaradi zasevkov.

Bolnike po zaključenem zdravljenju spremljajo še pet let. Prvi dve leti bolniki prihajajo na kontrolne preglede na tri mesece. Na njih opravijo klinični pregled in osnovne krvne preiskave, kjer določijo tudi tumorske označevalce CEA in CA 19-9. Enkrat letno bolniki opravijo tudi UZ ali CT trebuha, RTG pljuč in endoskopski pregled zgornjih prebavil. Po dveh letih bolniki prihajajo na pregled na šest mesecev, po petih letih pa spremljanje bolnika prevzame splošni zdravnik.


© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio