Prehrana pri osebah z raki prebavilPravilna prehrana je ključnega pomena za dobro zdravje. Pri bolnikih z rakom lahko uravnotežena in zdrava prehrana izboljša rezultate zdravljenja, zmanjša neželene učinke zdravljenja raka in izboljša kakovost življenja. Vendar je to morda lažje reči kot storiti, saj so med najpogostejšimi stranskimi učinki zdravljenja raka zmanjšan apetit, slabost in druge težave s prebavili.

Osebe, ki so zbolele za rakom prebavil, so ena najbolj ranljivih skupin, ki jim grozijo prehranski zapleti. Delovanje prebavil je pogosto mehansko in fiziološko spremenjeno zaradi prisotnosti malignega tumorja ali kirurškega posega.

Disfunkcija prebavil in vnetje, ki ju povzročajo tumorji, lahko poslabšata vnos hrane in absorpcijo hranil ter povzročata disfagijo (motnje požiranja), bolečine, slabost in bruhanje. Številni bolniki ob postavitvi diagnoze poročajo tudi o izgubi apetita, zgodnji sitosti tudi ob zaužitju manjših obrokov in posledično o izgubi telesne teže.

Prehrana velja za podporno zdravljenje bolnikov z rakom. Številni dokazi kažejo na koristi strokovne prehranske podpore pri izboljšanju vnosa hranil, kakovosti življenja in telesnega delovanja pri bolnikih z rakom.Splošna prehranska priporočila med zdravljenjem raka • Zagotovite si nujno potrebna hranila. Uživajte hrano z veliko beljakovinami, zdravimi maščobami, polnozrnatimi izdelki ter vitamini in minerali. Če je mogoče, prehranske prilagoditve opravite pred začetkom zdravljenja raka, da boste na začetku zdravljenja bolje pripravljeni.

 • Bodite čim bolj telesno aktivni. Vsak dan se na primer sprehodite. Če preveč sedite ali spite, lahko izgubite mišično maso in pridobite telesno maščobo, tudi če ne pridobivate telesne teže.

 • O svoji telesni teži se pogovorite s svojim zdravnikom in zdravstvenim osebjem. Spremembe vaše telesne teže, bodisi izguba prevelike telesne teže bodisi pridobitev prevelike telesne teže, lahko vplivajo na vaše zdravje med zdravljenjem. Spremembe telesne teže so lahko tudi znak, da ne prejemate dovolj hrane ali prave vrste hrane. Vaša zdravstvena ekipa vam lahko pomaga ugotoviti razlog in kaj storiti, vključno s pogovorom s strokovnjakom za prehrano.Kako lahko prehrana pomaga pri obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja raka? • Izguba apetita - Jejte manjše obroke ali hranljive prigrizke čez dan in ne treh velikih obrokov. Cilj je 6 obrokov, da boste z manjšimi obroki dobili vse potrebne kalorije.

 • Zaprtje - Pijte veliko vode. Če vam zdravnik ni priporočil drugače, je dobro, da dnevno zaužijete vsaj 1,5 do 2 litra tekočine (voda, manj sladki kompoti, čaji, naravni sadni sokovi).  Razmislite o dodatku vlaknin ter obrokom dodajte zelenjavo in fižol.

 • Driska - Izberite živila ali pijače z natrijem (športne pijače ali juha) in kalijem (banane in vsi naravni sadni sokovi).

 • Izguba okusa - Razmislite o preizkušanju novih živil z različnimi aromatičnimi zelišči, začimbami ali marinadami. Poskusite na primer s sokom limone ali limete, česnom, kajenskim poprom, koprom ali rožmarinom. Če pa so vaša usta boleča, se boste morda morali izogibati prevelikim količinam kisline, kot je limona ali drugi agrumi, ali pekočim zadevam, kot je kajenski poper ali druge pekoče paprike.

 • Slabost - Živila proti slabosti vključujejo citruse, ingver in olje poprove mete. Lahko sesate rezino limone, pijete ingverjev čaj ali jeste ingverjeve žvečilke.


Še nekaj nasvetov, kako si pomagati pri neželenih stranskih učinkih


 • Če voda ni okusna, si zagotovite več tekočine v hrani in drugih pijačah. Jejte na primer juho ali lubenico in pijte čaj, mleko ali mlečne nadomestke. Lahko pa pijete vodo z okusom sadnega soka.

 • Če imate v ustih kovinski okus, sesajte lističe mete ali limonine kapljice, žvečite žvečilni gumi ali poskusite sveže agrume. Uporabljajte plastični pribor in kuhajte v nekovinskih loncih in ponvah. Poleg tega si pred jedjo umijte zobe ali sperite usta.


 • Če meso ni več privlačno, si beljakovine zagotovite z drugimi živili. Poskusite na primer ribe, jajca, sir, fižol, oreščke, maslo iz oreščkov, tofu ali visoko beljakovinske koktajle ali napitke.

 • Če imate ustne razjede ali okužbo dlesni, uporabite mešalnik ali kuhinjski robot, da bo tekstura zelenjave in mesa gladka. Za večjo gladkost in več kalorij dodajte maslo, blage omake, omako ali smetano. Poskusite pripraviti sokove ali smoothije. 

 • Če imate občutek sitosti, med samim obrokom ni dobro piti tekočino, saj slednja še dodatno poveča ta občutek sitosti in napihnjenosti

Kako lahko še ukrepate?

Posvetujte se z onkološkim kliničnim dietetikom, ki vam bo pripravil prilagojen načrt prehrane. Dietetik lahko oceni simptome ali neželene učinke, ki jih imate, kot so izguba apetita, slabost, izguba telesne teže, driska, zaprtje ali kateri koli drugi neželeni učinki, povezani s prebavili, in vam pripravi prilagojen načrt.

Preden med zdravljenjem raka vzamete kakršna koli prehranska dopolnila, se obvezno posvetujte s svojim onkologom in/ali zdravstveno ekipo. To velja tudi za jemanje multivitaminov ali drugih dodatkov, ki so na voljo brez recepta.

Klinični dietetik je pri prehranski podpori onkoloških pacientov eden ključnih zdravstvenih strokovnjakov. Njegova poglavitna naloga pri delu z bolniki je: ocena bolnikovega prehranskega stanja, ocena bolnikovih prehranskih potreb, razvoj, implementacija in evalvacija prehranskega načrta.

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani deluje enota za klinično prehrano in dietoterapijo. Ambulantno naročanje bolnikov v posvetovalnico za klinično prehrano poteka na telefonski številki 01 587 9234 od 8h do 9h in od 14h do 15h.


Vprašanja o prehrani, ki jih lahko zastavite zdravniku in strokovnjaku za prehrano

Ali imate kakšna priporočila glede prehrane ali prehranjevanja, ki bi jih moral/a upoštevati?

Kako lahko poskrbim, da bom med zdravljenjem in okrevanjem prejemal/a dovolj hrane? Med okrevanjem?

Komu naj povem, če imam pomisleke glede sprememb v svoji telesni teži?

Ali obstajajo živila, ki se jim moram med zdravljenjem raka izogibati?

Katera prehranska dopolnila so primerna za uživanje?
Kakšne so prednosti in možni neželeni učinki jemanja prehranskega dopolnila?

Kako lahko to vpliva na moje zdravljenje raka?

Kje lahko izvem več o prehranskih dopolnilih med zdravljenjem raka?

Kakšno vrsto vadbe lahko izvajam med zdravljenjem raka?

Ali mi lahko priporočite kliničnega dietetika, s katerim lahko sodelujem?Več koristnih informacij o prehranskih izzivih oseb z rakom prebavil najdete tudi TUKAJ

Vabimo vas tudi k ogledu
posnetka spletnega predavanja z dr. Ireno Hren, klinično dietetičarko TUKAJPodhranjenost in kaheksija

Bolniki z rakom izgubljajo telesno maso zaradi več razlogov. Preprečevanje podhranjenosti pa je ključnega pomena med bolnikovo potjo z rakom.

Pomembno je v kakšnem prehranskem stanju bolnik vstopa v proces zdravljenja rakave bolezni, ker so bolniki s slabšimi prehranskimi stanji prehransko bolj ogroženi in podhranjeni.

Skoraj četrtina bolnikov z rakom je v nevarnosti, da umre zaradi posledic podhranjenosti, in ne zaradi raka samega. Pri bolnikih z rakom prebavil je tveganje za podhranjenost večje zaradi prizadetosti prebavil, ki jo povzroča bolezen.

Podatki kažejo, da se lahko podhranjenost razvije pri do 87 % bolnikov, od 15 do 40 % bolnikov pa poroča o izgubi telesne teže že ob postavitvi diagnoze.

Podhranjenost pri raku ne vpliva le na slabšo kvaliteto življenja, temveč je povezana z manj možnostmi za kirurško zdravljenje, daljšo hospitalizacijo, večjo toksičnostjo, povezano z zdravljenjem, zmanjšano gostoto odmerka pri obsevanju in zdravljenju v medicinski onkologiji, zmanjšanim odzivom na zdravljenje raka, manjšo stopnjo aktivnosti in slabšo splošno prognozo.


Raziskave kažejo, da lahko do 20 % bolnikov z rakom umre zaradi posledic podhranjenosti in ne zaradi raka samegaKaheksija je posebna oblika podhranjenosti, ki jo povzročajo negativno energijsko ravnovesje s povečano osnovno presnovno hitrostjo in vnetje.

Za kaheksijo so značilni izguba puste telesne mase, telesne teže, mišično izčrpavanje, oslabljeno imunsko, telesno in duševno delovanje.
 
Beseda kaheksija je grškega izvora in pomeni »slabo stanje«. Je bolezenski sindrom, ki spremlja številne kronične bolezni, pri katerih se razvije ponavljajoče se ali vztrajno stanje povečane vnetne aktivnosti, npr. pri raku, pri sindromu pridobljene imunske pomanjkljivosti (AIDS), srčnem popuščanju, kroničnih (vnetnih) pljučnih boleznih, kroničnih ledvičnih boleznih, jetrni cirozi in kronični vnetni črevesni bolezni.

Prehranska podpora

Raziskave so pokazale, da lahko prehranska podpora skrajša čas hospitalizacije, zmanjša toksičnost zdravljenja, izboljša vnos hranil, kakovost življenja in telesne funkcije.

Prehranska podpora ima lahko osrednjo vlogo pri uspešnem zaključku onkološkega zdravljenja, lahko izboljša izide in pomaga bolnikom pri uspešnem zaključku onkološkega zdravljenja, saj preprečuje podhranjenost.


Prehranska priporočila za obvladovanje rakavih obolenj prebavilPri obvladovanju raka na prebavilih lahko pravilna izbira živil pomeni veliko razliko. V nadaljevanju je nekaj splošnih smernic za vrste živil, ki jih je dobro uživati.

Sadje in zelenjava

Uživajte različno sadje in zelenjavo, ki so bogata z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti, ki lahko pomagajo pri podpori imunskega sistema in v boju proti okužbam. Priporočljivo je, da vsak dan zaužijete vsaj 3 do 4 porcije sadja in zelenjave za optimalno prehrano in podporo imunskemu sistemu.

 • Jagodičevje, kot so jagode, maline, borovnice in robide, ki vsebujejo veliko antioksidantov in vlaknin;


 • Zelenolistna zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, ki vsebujejo veliko folatov (vitamin B9), vitaminov A in K ter mineralov, kot sta kalcij in železo;

 • Križnice, kot so brokoli, cvetača in brstični ohrovt, ki vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov;

 • Agrumi, kot so pomaranče, limone, limete in grenivke, ki vsebujejo veliko vitamina C in drugih antioksidantov;

 • Paradižnik, bogat z likopenom, antioksidantom, ki je povezan z manjšim tveganjem za nastanek raka;


Polnozrnata žita in proso

Polnozrnata žita vsebujejo veliko vlaknin in hranilnih snovi, ki pomagajo pri prebavi in preprečujejo zaprtje. Ta zrna pomagajo ohranjati redno delovanje črevesja, zagotavljajo trajno energijo in vsebujejo pomembna hranila, kot so vitamini skupine B ter minerali, kot sta železo in magnezij.

 • Polnozrnati kruh
 • Rjavi riž
 • Kvinoja
 • Ječmen
 • Polnozrnate testenine
 • Ovseni kosmiči


Nekateri bolniki z rakom na prebavilih imajo lahko težave s prebavo nekaterih polnozrnatih žit in prosa, zato se je najbolje posvetovati z onkološkim dietetikom, da ugotovi, katera žita so najprimernejša za posebne potrebe posameznika


Puste beljakovine

Pri bolnikih z rakom na prebavilih so pomembne puste beljakovine, saj pomagajo graditi in obnavljati tkiva, krepijo imunski sistem in preprečujejo izgubo mišic.

 • Perutnina brez kože (piščanec, puran)
 • Ribe (losos, tuna, trska)
 • Fižol in stročnice (leča, čičerika, črni fižol)
 • Sojini izdelki (tofu, edamame, tempeh)
 • Jajca (po možnosti beljaki)
 • Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob (jogurt, mleko, sir)
Zdrave maščobe

Zdrave maščobe pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in zagotavljajo pomembna hranila za splošno zdravje.
 
 • Maščobne kisline omega-3: najdemo jih v mastnih ribah (kot so losos, tuna in sardine), lanenem semenu, semenih chia in orehih;

 • Mononenasičene in polinenasičene maščobe: V oljčnem olju, avokadu, oreščkih in semenih. Te maščobe so dobre za zdravje srca in lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetij.

 • Srednjeverižni trigliceridi (MCT): Najdemo jih v kokosovem olju, olju MCT in mlečnih izdelkih. So lahko prebavljivi in so lahko vir energije za tiste, ki se med zdravljenjem raka soočajo z utrujenostjo.


Živila, ki se jim je treba izogibati

 • Predelano in rdeče meso (govedina, svinjina, jagnjetina): To meso vsebuje veliko maščob in je lahko težko prebavljivo, kar povzroča prebavno nelagodje. Predelano meso, kot so hot dogi, klobase in delikatesa, vsebuje tudi konzervanse, ki lahko povečajo tveganje za nastanek raka.

 • Ocvrta in mastna hrana (ocvrt piščanec, ocvrt krompirček, krofi, krompirjev čips): Ta hrana je težko prebavljiva in lahko poslabša simptome prebavil, kot so slabost, bruhanje in driska.

 • Sladka hrana in pijače (soda, sladkarije, pecivo, sladice): Visok vnos sladkorja lahko poslabša simptome prebavil, kot je driska, ter prispeva k povečanju telesne teže in vnetjem.

 • Alkohol (pivo, vino, liker): Alkohol lahko draži prebavila in povzroča vnetje, kar vodi do simptomov, kot so slabost, bruhanje in driska. Prav tako lahko poveča tveganje za nastanek raka.

 • Začinjena živila (pekoča paprika, kari, čili): Začinjena živila lahko dražijo prebavni trakt in poslabšajo simptome, kot so zgaga, slabost in driska.


Varna priprava hrane med zdravljenjem raka

 • Umijte si roke, preden začnete ravnati s hrano in jo pripravljati. Umijte si jih tudi po dotikanju živil, kot sta meso ali ribe, preden se dotaknete drugih vrst živil.

 • Zelenjavo in sadje pred uživanjem temeljito sperite.

 • Varno ravnajte s hrano in jo varno shranjujte. Za meso in zelenjavo uporabljajte ločene deske za rezanje, meso in ribe shranjujte na spodnji polici hladilnika, hrane ne odmrzujte na pultu ali pod toplo tekočo vodo.

 • Hrano takoj po postrežbi spravite v hladilnik.

 • Jejte popolnoma kuhano hrano. Ne jejte jajc, ki niso kuhana do konca. Izogibajte se surovim ribam, ostrigam in školjkam.

 • Izogibajte se nepasterizirani hrani. To vključuje pijače, kot so nepasteriziran jabolčnik, surovo mleko in sadni sokovi, ter živila, kot so siri iz nepasteriziranega mleka.

 • Izogibajte se nakupu živil, ki jim je potekel rok uporabe ali rok trajanja.  

 • Upoštevajte navodila za pravilno shranjevanje živil, na primer, da živila po odprtju postavite v hladilnik.


KORISTNE POVEZAVE:


Knjižica Prehrana in rak – Kaj jesti, če zbolimo

Pomen prehranske terapije – video posnetkiViri:
https://www.cancercenter.com/community/blog/2024/01/easy-to-digest-foods-with-cancer-symptoms
https://digestivecancers.eu/publication/nutrition-position-paper/
https://onco.com/blog/foods-to-choose-avoid-for-managing-gastrointestinal-cancers/#:~:text=Examples%3A%20Whole%20wheat%20bread%2C%20brown,whole%20wheat%20pasta%2C%20and%20oatmeal.&text=Lean%20proteins%3A%20Lean%20proteins%20are,system%2C%20and%20prevent%20muscle%20loss
https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/nutrition-recommendations-during-and-after-treatment
https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/food-safety-during-and-after-cancer-treatment
https://www.cancer.gov/publications/patient-education/eating-hints
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cancer/cancer-diet-foods-to-add-and-avoid-during-cancer-treatment© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio