"Ne moremo vedno izbrati glasbe, ki nam jo predvaja življenje, lahko pa izberemo, kako bomo nanjo plesali. "
-Neznan avtor
Združenje EuropaColon Slovenija, združenje za boj proti raku debelega črevesa in danke

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

prijazno pozdravljeni na straneh Združenja EuropaColon Slovenija, združenja za boj proti raku debelega črevesa in danke.

Združenje deluje kot neprofitna in neodvisna organizacija civilne družbe, ki želi ponuditi vsestransko pomoč bolnicam in bolnikom z rakom debelega črevesa in danke ter vsemi drugimi raki prebavil (rakom požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov ter trebušne slinavke oziroma pankreasa). Želimo združiti in povezati bolnice in bolnike, ki se z rakom prebavil srečujejo ali pa so že uspešno zaključili zdravljenje, njihove svojce, zdravnike, politike in medije, torej vse, ki se želijo vključiti v humanitarno organizacijo in se boriti proti bolezni, ki v postaja vse širši družbeni problem v evropskem in tudi slovenskem prostoru.

Pri svojem delu sledimo smernicam vseevropskega združenja Digestive Cancers Europe (DiCE), ki je naslednik organizacije z imenom EuropaColon, prvega vseevropskega združenja, ki ga je leta 2004 v Veliki Britaniji ustanovila zdravnica Jolanta Gore Booth za pomoč obolelim za rakom debelega črevesa in danke. DiCE je organizacija, ki skrbi za bolnike, obolele za raki prebavil, in njihove svojce.

Od 2017 je Združenje EuropaColon Slovenija tudi članica Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKONET, katerega osnovno poslanstvo je izboljšati razmere, v katerih se zdravijo bolniki z rakom v Sloveniji, ne glede na vrsto raka, za katero so zboleli.

Rak postaja v Sloveniji in v svetu vse večji javnozdravstveni problem, saj je njegova pogostnost vse večja. Vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica izmed novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim od rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1.300 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke. Dejstvo je, da se je to število po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivamo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, prvič v zgodovini znižalo (za cca 200 primerov na leto)! Dodatna dobrobit Svita je tudi vse več rakov, odkritih v zgodnejših stadijih, ko je še možna ozdravitev, zdravljenje je krajše, za bolnika lažje, za državo cenejše, bolniki pa se po zaključenem zdravljenju lahko vrnejo v stare tirnice. Če je bilo še pred desetimi leti ob diagnozi kar dobrih 80 % bolnikov odkritih v napredovalih stadijih, se je ta odstotek zdaj spustil na okoli 50 %. Dodatne dobrobiti presejalnega programa (nadaljnje zniževanje novih bolnikov, izboljševanje preživetja in zniževanje umrljivosti) v prihodnje lahko pričakujemo ob pogoju, da se bodo vabljeni ljudje (v starosti med 50 in 74 let) v čim višjem številu odzivali v program. Zaželeni prag odzivnosti je 70 % ali več. Žal temu cilju sledijo le ženske, pri moških pa je stanje še vedno nezadostno, saj se odzove le dobra polovica vabljenih moških.

Dobra novica je, da je Slovenija ena tistih držav, ki ima še vedno dostop do vseh trenutno registriranih zdravil v svetu, kar našim bolnikom omogoča najsodobnejše zdravljenje.

Zavedamo se, da so le organizirani bolniki bolje poučeni in informirani o sami bolezni ter pravicah, ki jih imajo. V Združenju se bomo zato zavzemali, da bi bili vsi bolniki deležni pravočasne, hitre in učinkovite diagnostike ter najsodobnejšega zdravljenja.

Naše osnovno vodilo je preprečevati umiranje zaradi rakov prebavil, izboljševati kakovost življenja bolnikov ter nuditi podporo vsem, ki jih ta bolezen kakor koli prizadeva.

Drage obiskovalke in obiskovalci, če se vam bo med brskanjem po naših spletnih straneh porodila ideja, morda predlog ali nasvet, kako uspeti v boju s to težko boleznijo, ali pa bi nam želeli posredovati svojo dragoceno izkušnjo, vam bomo z veseljem prisluhnili.

V Združenju se zavedamo, koliko lahko z združenimi močmi dosežemo bolniki, njihovi svojci in zdravstveno osebje, zato verjamemo, da se razmere na področju obravnave rakov, ki so med najbolj razširjenimi raki v Sloveniji, Evropi in svetu, lahko izboljšajo le z združevanjem podobno mislečih posameznikov in predvsem organizacij.

Zato vas vabim, da se nam pridružite! Vsekakor ste prisrčno vabljeni, da sodelujete tudi aktivno pri vseh programih, ki jih izvajamo!
Ivka Glas, univ. dipl. ekon., predsednica
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio