"Verjemite, da zmorete in ste že na pol poti do cilja."
- Theodore Roosevelt

Rak trebušne slinavke
O raku trebušne slinavkeVsako leto v Sloveniji za tem rakom zboli okoli 400 ljudi. Zbolijo večinoma ljudje po 65. letu, z enako pogostostjo pojavljanja pri obeh spolih. Rak trebušne slinavke je rak z zelo slabo prognozo, saj je petletno preživetje zgolj okoli petodstotno. Boljšo prognozo imajo tisti bolniki, ki so primerni za kirurški poseg, to pa so bolniki, ki imajo ob diagnozi omejeno bolezen; takih je le okoli 20 odstotkov.

Dejavniki tveganja za nastanek raka trebušne slinavke so poleg starosti tudi kajenje, prehrana, bogata z mesom in živalskimi maščobami, sladkorna bolezen, kronično vnetje trebušne slinavke ter dednost.

Znaki raka trebušne slinavke so lahko dokaj neznačilni, vsekakor pa je potrebno pomisliti na tega raka ob pojavu bolečin v žlički ali na sredini hrbta, tiho nastali zlatenici, svetlem blatu in temnem urinu, opaznem nenamernem hujšanju, slabosti.

V diagnostiki raka trebušne slinavke so osnovne slikovne preiskave UZ ali CT trebuha in endoskopski UZ, razširjenost bolezni pa določijo z RTG ali CT prsnih organov. Bolniki poleg tega opravijo še krvne preiskave, biokemične preiskave in določijo jim tumorske označevalce CA 19-9 in CEA.

Če je bolnik primeren za operativno zdravljenje, je osnova zdravljenja kirurški poseg, ki mu sledi dopolnilno zdravljenje s kemoterapijo. Metastatsko bolezen zdravijo s kemoterapijo. Poleg specifičnega onkološkega zdravljenja je pri raku trebušne slinavke pogosto potrebno simptomatsko zdravljenje, s katerim preprečujejo ali zmanjšujejo simptome zaradi napredovale bolezni. Po zaključenem zdravljenju bolnike spremljajo na tri mesece, po dveh letih pa na šest mesecev. Na kontrolnih pregledih opravijo klinični pregled, osnovne krvne preiskave z določitvijo tumorskih označevalcev in biokemične preiskave ter UZ trebuha.

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio