9 korakov za boljše spopadanje z rakomDiagnoza rak je zelo težka in pretresljiva. Občutili boste nešteto čustev, od strahu in tesnobe do jeze. Lahko se počutite tudi zmedeni in nemočni. To so naravni odzivi na morda največji izziv, s katerim ste se doslej srečali v življenju. V sklopu meseca ozaveščanja z raki prebavil pod sloganom KORAK ZA KORAKOM, smo pripravili 9 korakov za boljše obvladovanje in spoprijemanje z rakom.

Upamo, da vam bodo pomagali na vaši poti do zdravljenja in rehabilitacije.


Korak #1: Pridobite čim bolj natančne informacije o diagnozi raka

Informacije bodo zmanjšale napetosti, ki jih povzročajo ugibanja in strah pred neznanim.
Poskusite zbrati čim več praktičnih in pomembnih informacij o diagnozi raka.

Morda bo koristno, če vas bo pri prvih nekaj posvetovanjih in obiskih pri zdravniku spremljal zaupanja vreden prijatelj ali družinski član. Pomagal vam bo lahko zapisati in predelati sporočene informacije. Svoja vprašanja in pomisleke si tudi vnaprej zapišite in jih prinesite s seboj na srečanja.


Kako pridobite čim več koristnih informacij in se pripravite na pogovor z zdravnikom najdete v zloženki TUKAJ

V dodatno pomoč so vam lahko tudi vprašanja, ki jih postavite svojemu zdravniku onkologu in jih najdete TUKAJ


Korak #2: Ohranite t.i. kulturo odprte komunikacije

Po postavitvi diagnoze raka si prizadevajte za iskren pogovor s svojimi bližnjimi, zdravniki in negovalci. Iskreno izražanje čustev bo tako vam kot tudi vašim bližnjim odprlo vrata, da drug od drugega prejmete podporo. Ne bojte se pokazati, da ste ranljivi. Dovolite si razviti novo odprtost z bližnjimi - delite z njimi svoje misli in čustva ter jih morda povabite, da storijo enako.Odprti dialogi lahko zmanjšajo tesnobo in strah, ki ju povzroča rak. Po potrebi se lahko pogovorite s svetovalcem (kliničnim psihologom) ali terapevtom, da vam olajša te dialoge.
V pomoč so vam lahko informacije, kako rak vpliva na čustva, ki smo jih pripravili in jih najdete TUKAJ


Korak #3: Pripravite se na morebitne fizične, telesne spremembe

Po postavitvi diagnoze raka in pred začetkom zdravljenja je primeren čas, da se pripravite na morebitne fizične spremembe. Z zdravnikom se pogovorite o telesnih spremembah, ki jih lahko pričakujete. Če je izpadanje las znan stranski učinek zdravljenja, se pogovorite s strokovnjaki o lasuljah, negi kože, ličenju in oblačenju.

Glede vprašanj, povezanih z medicinsko tehničnimi pripomočki, kamor sodi tudi lasulja, lahko pokličete na telefonsko številko Onkološkega inštituta Ljubljana: 01/5879 798, med 9.00 in 12.00 uro.

Če potrebujete psihosocialno pomoč in podporo, pokličite na Združenje EuropaColon Slovenija na telefonski številki 031 577 449 (Maja) ali 031 313 258 (Ivka), ali nam pišite na zdruzenje@europacolon.si .


Korak #4: Ohranite zdrav življenjski slog

Lažja telesna vadba, sprehod in zdrava prehrana lahko pomagata izboljšati raven energije. Nedavne raziskave so potrdile, da se ljudje, ki se med zdravljenjem ukvarjajo z nekaterimi telesnimi vajami, bolje spopadajo z zdravljenjem.

Lahko se posvetujete z dietetikom ali načrtujete zdravo prehrano, sestavljeno iz svežih živil, izogibajte se umetnim aromam in konzervansom.

Več o prehrani v času zdravljenja si preberite v publikaciji Hrana in rak – Kaj jesti, če zbolimo TUKAJ
Sprehodi, raztezne vaje in ustrezen počitek vam lahko pomagajo pri obvladovanju utrujenosti zaradi raka in njegovega zdravljenja.

Priporočila za telesno dejavnost onkoloških bolnikov najdete TUKAJ
Predstavitev programa in tedenskega planerja Moje gibanje najdete v zloženki TUKAJPridružite se kampanji KORAK ZA KORAKOM, ki jo organizirata DiCE (Digestive Cancers Europe) in EuropaColon Slovenija v sklopu meseca ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke.

Letos je glavno sporočilo usmerjeno v preventivo in spodbujanje zdravega
načina življenja s telesno dejavnostjo
, kot je hoja.

Spodbujamo vse, da se sprehodite in nam pošljete fotografije svojih prehojenih korakov & kratkim sporočilom, zakaj ste se pridružili kampanji.

Pridružite se kampanji na:
Facebook
Instagram

VSAK KORAK ŠTEJE!

Korak #5: Dovolite svojim bližnjim, da vam pomagajo

Bodite odprti za ljubezen in praktično pomoč prijateljev in družine. Pomagajo vam lahko pri gospodinjskih opravilih, opravkih, prevozih k zdravniku in na srečanjih z njimi, pripravi obrokov, ....

S tem, ko sprejmete njihovo pomoč, se bodo tudi oni počutili bolj opolnomočene in koristne, da prispevajo k vašemu dobremu počutju v težkem obdobju, kar krepi občutek vzajemne podpore in solidarnosti.

Družino lahko spodbudite tudi k sprejemanju praktične pomoči, na primer tako, da prijateljem dovolite, da vas vozijo ali varujejo vaše otroke.Korak #6: Ponovno ocenite in postavite svoje življenjske cilje

Diagnoza raka vedno privede do razmišljanja o smislu življenja. To je dober čas za razmislek o tem, kaj in koga resnično cenite, ter za ugotovitev, kaj je v vašem življenju resnično pomembno.  Za začetek si lahko postavite naslednja
  vprašanja:

  • Kaj si želite?
  • Kaj si resnično želite?
  • In kaj si še želite?
  • In kaj še obstaja?Če se želite o tem pogovoriti s strokovnjakom, vprašajte svojega zdravnika ali nam pišite na zdruzenje@europacolon.si.

Vzemite si čas za dejavnosti, ki vam prinašajo veselje in izpolnitev življenja. Ni nujno, da so te dejavnosti ambiciozne; nekateri najdejo veselje v igranju klavirja, poslušanju glasbe ali slikanju. Drugi najdejo uteho v branju knjig ali pisanju.


Korak #7: Prizadevajte si za ohranjanje običajnega življenjskega sloga

Ko se soočate z negotovostjo, se vam bo načrtovanje pomembne spremembe življenjskega sloga zdelo nepojmljivo. Odločite se za majhne korake. Prizadevajte si čim bolj ohraniti svoj običajni življenjski slog in po potrebi počasi spreminjajte svojo rutino.
Pomaga, če ste prijazni, nežni, ljubeči in potrpežljivi do sebe.


Korak #8: Pogovorite se z drugimi bolniki z rakom

Morda se vam zdi, da ljudje, ki se niso srečali z rakom, ne bodo nikoli zares razumeli razsežnosti vaših občutkov.
Mnogi bolniki menijo, da so pogovori z drugimi bolniki z rakom ali preživelimi bolniki koristni in navdihujoči. Ti pogovori omogočajo vpogled v to, kaj lahko pričakujete med zdravljenjem, in vam omogočajo, da tudi vi sočustvujete z drugimi in jim nudite podporo, jim prisluhnite.


Lahko se obrnete na prijatelja ali družinskega člana, ki je zbolel za rakom, lahko pa se z drugimi preživelimi bolniki z rakom povežete prek podpornih skupin.

V okviru Združenja EuropaColon Slovenija nastajajo prve podporne skupine bolnikov z raki prebavil v sodelovanju s klinično psihologinjo. Pokličite nas na 041 779 747 (Metka) ali nam pišite na zdruzenje@europacolon.si , če bi želeli sodelovati. Prisluhnili in pogovorili se bomo.


Korak #9: Upoštevajte svoja čustva

Tukaj je nekaj načinov, ki lahko pomagajo okrepiti vašo čustveno pripravljenost in odpornost:


Izvajajte tehnike sproščanja. Lahke vaje, kot sta terapija z jogo ali qigong, so se pokazale za koristne. Nekaterim bolnikom pomaga tudi meditacija.

Enostavnejše vaje joge, pripravljene v okviru projekta OREH Onkološkega inštituta v Ljubljani si lahko ogledate TUKAJ

POMEMBNO: Če okrevate po operaciji ali se zdravite, se pred izvajanjem vaj obvezno posvetujte z zdravnikom.
 • Iskreno delite svoja čustva z družino, prijatelji, ali svetovalcem (psihologom, terapevtom, medicinskim coachem). Če vam je ljubši medij pisane besede, se lahko odločite tudi za pisanje pisem.

 • Vodite dnevnik, ki vam bo pomagal urediti misli, ali pa si vsak dan zapisujte trenutke hvaležnosti.

 • Določite in vzemite si čas zase, da se spomnite in utrdite svoje misli.

 • Še naprej se ukvarjajte z delom in prostočasnimi dejavnostmi, kolikor je mogoče.

Več informacij o skrbi za duševno zdravje in dobro počutje najdete TUKAJ


V Združenju EuropaColon Slovenija pripravljamo Vodič & Dnevnik MOJA POT Z RAKOM. Veseli bomo, če nas kontaktirate, da skupaj soustvarimo nekaj koristnega, praktičnega z- in za vas. Pišite nam na zdruzenje@europacolon.si ali pokličite na 041 779 747 (Metka).

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio