Motnje spanja pri bolnikih z rakom

Med spanjem in rakom obstaja zapletena povezava, ki jo raziskovalci še vedno poskušajo bolje razumeti. Rak in njegovo zdravljenje lahko povzročita motnje spanja, ki vplivajo tako na sposobnost zaspati kot tudi spati vso noč. Možno pa je tudi, da lahko količina – premalo ali preveč spanca vpliva na tveganje za nastanek raka. O tem, kakšno vlogo ima lahko spanje pri tveganju za nastanek raka, še vedno veliko ne vemo.

Spanje je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih telesnih celic in njihovo pravilno delovanje. Med spanjem je telo zaposleno z vzdrževanjem in popravljanjem številnih celic. To pomaga zagotoviti normalno delovanje možganov, živčnega in imunskega sistema.

Bolniki z rakom poročajo o težavah s spanjem, slabo spanje pa je lahko tudi dejavnik tveganja za razvoj raka.

Pogledali bomo:
 • zakaj so težave s spanjem tako pogoste pri diagnozi raka;
 • koristi dobrega spanca za vaše splošno zdravje;
 • povezavo med slabim spanjem in rakom;
 • kako lahko zdravljenje vpliva na spanec;
 • načine za izboljšanje spanja.

Študije kažejo, da o motnjah spanja na splošno poroča od 30 % do 75 % novoodkritih ali nedavno zdravljenih bolnikov z rakom, kar je približno dvakrat več kot v splošni populaciji.
Spanje bolj vpliva na nekatere vrste raka kot na druge. Prav tako je lahko spanje ene osebe bolj moteno, tudi če imata dve osebi isto vrsto raka. Vsako telo se bo namreč odzvalo na svoj način.

Spanje igra ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja

Ko razmišljamo, kako poskrbeti za svoje splošno zdravje, verjetno pomislimo na zdravo prehranjevanje, redno gibanje in skrb za duševno zdravje. Toda obstaja še eno področje, ki se nam pogosto zdi najbolj samoumevno, in to je spanje.

Dajanje prednosti spanju je nekaj, česar mnogi od nas preprosto ne počnejo, vendar je ugotovljeno, da je dober spanec bistvenega pomena za dobro splošno zdravje.

Zakaj je spanje tako pomembno?

 • Med spanjem naše telo obnavlja in uravnava naše celice, tkiva in mišice. Hkrati naši možgani obdelujejo misli, občutke in čustva, ki smo jih doživeli čez dan.

 • Spanje krepi naš imunski sistem, pomaga uravnavati naše razpoloženje, nam daje motivacijo za vadbo, gibanje, dobro prehrano in vsakdanje življenje.

Brez dobrega spanca naše telo in um ne moreta in ne bosta delovala po svojih najboljših močeh.

Kaj pomeni »dober spanec«?

Kakovost spanja pomeni, kako dobro spite. To vključuje, koliko časa potrebujete, da zaspite, ali je vaš spanec prekinjen, in koliko časa preživite v različnih fazah spanja.

Da je naš spanec dober, mora biti primerno dolg in sestavljen iz kakovostnega spanca. Dvanajst ur slabega spanca ne bo imelo enakih koristnih učinkov kot osem ur kakovostnega spanca.

Pogosto prebujanje ali občutek zaspanosti čez dan sta lahko znak slabe kakovosti spanja, tudi če spite priporočeno količino.Pomanjkanje spanja je lahko povezano s povečanim tveganjem za raka


V študiji, v kateri so analizirali 14.851 udeležencev starejših od 45 let, so raziskovalci odkrili, da so imeli posamezniki, ki so vsako noč spali manj kot 6 ur, tisti, ki niso dremali čez dan, in tisti, ki so skupaj spali manj kot 7 ur, povečano tveganje za raka.

Kako vemo, ali dobro spimo?

Če se zbudimo spočiti in obnovljeni, z energijo, da preživimo dan, potem je kakovost našega spanca verjetno dobra.
Slab spanec je lahko povezan z razvojem številnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ter debelost in nekatere študije potrjujejo, da vpliva tudi na tveganje za razvoj raka.

Simptomi raka lahko motijo spanec

Pri nekaterih ljudeh se težave s spanjem lahko pojavijo, še preden so sploh prejeli diagnozo, vendar so lahko posredna posledica njihovega raka.

Obstajajo številni možni vzroki za težave s spanjem pri bolnikih z rakom, ki se lahko razlikujejo glede na vrsto raka, ki ga imajo, zdravljenje, ki ga prejemajo, in njihovo splošno zdravje, vključno s sočasnimi boleznimi.

Težave s spanjem so lahko posledica:

 • Bolečine ali nelagodja zaradi tumorja ali zdravljenja;
 • Težav s sečili (težave z mehurjem), ki jih povzroča rak ali njegovo zdravljenje;
 • Prebavnih težav kot so slabost, bruhanje, driska ali zaprtje, ki jih povzroča rak ali zdravljenje;
 • Težav s spanjem med bivanjem v bolnišnici;
 • Stresa in tesnobe, ki so lahko posledica raka;
 • Okužbe in povišane telesne temperature kot posledica zmanjšane imunske odpornosti med kemoterapijo;
 • Kašlja ali težav z dihanjem;
 • Stranskih učinkov zdravil in zdravljenja;
 • Motenega urnika spanja, ki je posledica prekomerne dnevne utrujenosti in dremeža;
 • Drugih motenj spanja.

Poleg tega lahko že sam proces rasti tumorja povzroči spremembe v telesu, ki povzročijo težave s spanjem, ne da bi lahko natančno določili razlog za pomanjkanje spanja.


Dober, kakovosten spanec
lahko pomaga zmanjšati stranske učinke zdravljenja, krepi imunski sistem in splošno dobro počutje ter lahko vpliva na to, kako bolniki z rakom okrevajo in se odzovejo na zdravljenje.Na primer, slabo spanje je lahko povezano z večjo stopnjo bolečine, daljšim bivanjem v bolnišnici in večjo možnostjo zapletov.

Kaj lahko storite

Dovolj spanja je pomemben del okrevanja in lahko vpliva tudi boljše splošno počutje.

Priporočljivo je, da se bolnik s svojim zdravnikom že ob začetku zdravljenja in pripravi načrta zdravljenja pogovori tudi o oblikovanju načrta dobrega počutja, kamor sodi spanje (pozitivne spalne navade), prehrana, telesna vadba in gibanje, sprostitvene tehnike, nadaljnja nega.

V primeru težav s spanjem - če se ponoči trudite zaspati, ostati v spancu ali ponovno zaspati - bi bilo koristno, da se pogovorite z zdravnikom o simptomih, kaj jih povzroča in možnih rešitvah.

Koristna je lahko tudi t.i. higiena spanja, kamor sodi vzpostavitev dobrih spalnih navad čim prej po diagnozi oziroma dosledno sledenje urniku spanja, ter zagotavljanje, da sta postelja in spalnica udobni in vabljivi, in zmanjšanje uporabe elektronskih naprav v času pred spanjem.


Nasveti za dober spanec

 • Vsaj osem ur pred spanjem se izogibajte kofeinu.
 • Upoštevajte redni urnik spanja.
 • Eno do dve uri pred spanjem se izogibajte računalniškim in televizijskim zaslonom.
 • Vadite najpozneje dve do tri ure pred spanjem.
 • Spalnica naj bo tiha, zatemnjena in dovolj hladna.
 • Če se čez dan počutite pretirano zaspani, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda imate motnje spanja ali težave, ki so posledica stranskih učinkov raka ali njegovega zdravljenja.
Viri:

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio