Člani PRIPOROČAMO – KNJIGA & VIDEO:
ČAROBNO ČREVESJE - Vse kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu
Avtorica Giulia EndersSte kdaj pomislili na to, da je črevesje lahko tudi zelo očarljivo?

Za Giulio Enders zagotovo je. Že kot najstnica se je zaljubila v ta organ, v času študija medicine, pa je napisala o tem knjižno uspešnico. 

Zanimivo je, da nam ni vseeno, ali hrana vsebuje gluten ali ne, kako kalorična je, … Skoraj nikogar pa ne zanima dejanski organ, v katerem poteka celotni prebavni proces in končna reciklaža zaužite hrane, ker smo morda malo v zadregi ali nas je celo sram.


Tudi znanost je imela pri črevesju težak začetek, ker je črevesje tako zapleteno.

Predstavlja 40-kratnik površine kože našega telesa, zelo ozko cev, v kateri je dve tretjini vseh imunskih celic, ki se tam urijo. Imamo trilijone bakterij in vseh mogočih kombinacij, 20 različnih vrst hormonov, sam živčni sistem našega črevesja pa je tako kompleksen in samostojen, da če delček izrežemo in ko ga zbodemo, nam prijazno zamrmra.

Giulia Enders je potrebovala 3 korake, da je vzljubila in se zaljubila v črevesju. Pa se poskusimo še mi:

  • Korak: OGLEJMO SI GA & SI ZASTAVIMO VPRAŠANJA: Kako deluje? Zakaj mora včasih tako čudno izgledati?

  • Korak: OBSTAJA POVEZAVA, OS MED ČREVESJEM IN MOŽGANI: 90% živčnih vlaken, ki povezujejo črevesje in možgane prenaša naše informacije od črevesja v možgane in le 10% informacij pošiljajo možgani v naše črevesje. Črevesje je najverjetneje najbolj pomemben svetovalec našim možganom, ker je naš največji senzorični organ, ki zbira številne informacije in jih potem pošlje v naše možgane. Dobro je vedeti, da razpoloženje lahko prihaja od znotraj.

  • Korak: RAZUMEVANJE BAKTERIJ & KAJ JE RESNIČNA ČISTOČA: 95% vseh bakterij na našem planetu nam ne škoduje, mnoge nam dejansko pomagajo. Obstaja veliko vprašanj v povezavi s »čistočo«, kot denimo: Nam nekatere bakterije pomagajo čistiti črevesje? Nam pomagajo prebavljati hrano? Se zaradi njih zredimo ali smo vitki, čeprav veliko jemo? Ali nam dajejo občutek, da smo pogumnejši oziroma bolj odporni na stres? Gre za zdravo ravnovesje med dovolj dobrimi bakterijami in nekaterimi slabimi, ker naš imunski sistem potrebuje tudi te, da ve za kaj mora poskrbeti.

Sporočilo knjige Čarobno črevesje je, da prebavila niso le najbolj podcenjen telesni organ, temveč tudi najpomembnejši svetovalec možganov.

In to na poljuden in prijazen, včasih zelo šaljiv, smešen način, skozi poučno zgodbo, kaj se zgodi v našem telesu, ko nekaj pojemo. Kako nastane kakec, prdec, zakaj bruhamo, kako delujejo dobre in slabe bakterije in mikroorganizmi, probiotiki ter druga črevesna krama.

Če je črevesje srečno in če so srečni vsi njegovi prebivalci, smo srečni tudi ljudje.
V znanju je moč. Če se vas je dotaknilo oziroma bi želeli izvedeti več, vabljeni, da:
  
Se sprehodite do najbližje knjižnice in si izposodite knjigo Čarobno črevesje, ali če vam je ljubše, si jo kupite (na zalogi je v knjigarnah DZS in spletni knjigarni Emka. 

In potem, ko jo preberete, jo lahko podarite naprej drugemu. Tudi na ta način bo več ljudi spoznalo, kako zanimivo in pomembno je naše črevesje.

Odlomek iz knjige si lahko preberete TUKAJ


Si pogledate navdahnjeno 14-minutno predavanje TEDx talk o najbolj prezrtem organu v človeškem telesu (na voljo so slovenski podnapisi)

TUKAJ


Katero knjigo pa bi priporočili vi?

Pošljite nam kratek opis na zdruzenje@europacolon.si in z veseljem ga bomo objavili na spletnih straneh združenja.


© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio