Korak za korakom

EuropaColon Slovenija, Združenje za boj proti raku debelega črevesa in danke in DiCE, Digestive Cancers Europe v marcu 2024, mesecu boja proti rakom prebavil, s poudarkom na raku debelega črevesa in danke s kampanjo Korak za korakom ozaveščamo o pomenu zmerne telesne vadbe kot je hoja pri preprečevanju za nastanek raka in lajšanju v času zdravljenja rakov prebavil.

Ali ste vedeli?

Znano je, da telesna neaktivnost povečuje tveganje za različne oblike bolezni. Ne samo, da lahko redna hoja zmanjša tveganje za srčne bolezni, lahko je del programa vadbe, ki lahko prepreči raka debelega črevesa in danke ter pomaga pri preživetju.

Tridesetminutna hoja z zmernim tempom lahko zmanjša tveganje za nastanek kolorektalnega raka in pomaga tudi bolnikom z napredovalim rakom prebavil, da se bolje spopadejo s stranskimi učinki kemoterapije.

Zakaj hoja?

Hoja je varna, enostavna, brezplačna in jo lahko izvajate kjer koli in praktično v vsakem vremenu. Dobra je za um in telo ter prispeva k boljšemu okrevanju.

Gibanje namreč pozitivno vpliva na mišice (izboljša se mišična masa), funkcionalne lastnosti kot so ravnotežje, hitrost hoje in moč nog ter sindrom utrujenosti, povezan s tumorjem. Bolniki terapijo bolje prenašajo, prihaja tudi do manj ponovitev bolezni.

Kako začeti?

Začnete počasi s 30-minutno hojo tri dni na teden.

Lahko kombinirate tudi več kratkih obdobij vadbe (tri krat 10 minut) čez dan.

Kaj še čakate?

Potrebni so le 3 preprosti koraki!Korak 1:

Prenesite brezplačno aplikacijoDiCE-StepApp®

Aplikacija bo beležila vaše korake in vas ozaveščala o raku debelega črevesa in danke.

Android

AppleKorak 2:

Odpravite se na sprehod

Organizirajte se, naredite razpored za mesec MAREC 2024 in se večkrat na teden – če je možno vsak dan - odpravite na krajši ali daljši sprehod sami ali z družino, s prijatelji ali sodelavci.

Korak 3:

Pošljite nam fotografijo s svojega sprehoda!

Na sprehodu naredite fotografijo ter jo s kratkim sporočilom objavite na vašem Facebooku, Instagramu #korakzakorakom

Fotografijo delite tudi na posebni spletni strani do katere lahko dostopate tudi prek aplikacije.

Svetu želimo pokazati številne obraze boja proti raku debelega črevesa in danke. Vaša fotografija je lahko čustvena, slikovita, zabavna ... ali vse troje! Samo poskrbite, da odseva vas!Storite nekaj zase, za svoje zdravje in dobro počutje, podprite vaše najdražje, ter se pridružite kampanji Korak za korakom ter postanite »obraz«, ki ozavešča o pomenu in blagodejnih učinkih hoje v boju proti raku debelega črevesa in danke.

Razgibajmo se & se sprehodimo!Spoznajte simptome

Poznavanje simptomov oziroma znakov raka debelega črevesa in danke omogoča zgodnjo diagnozo in boljšo možnost izida zdravljenja.

Glavni simptomi raka debelega črevesa in danke so:

  • Sprememba črevesnih navad, ki traja več kot nekaj dni (driska, zaprtje ali občutek, da se črevo ni popolnoma izpraznilo).

  • Blato, ki je ožje kot običajno.

  • Kri v blatu (svetlo rdeča ali zelo temna).

  • Rektalna krvavitev s svetlo rdečo krvjo.

  • Pogoste bolečine zaradi plinov, napihnjenost, polnost, trebušni krči.

  • Izguba telesne teže brez znanega razloga.

  • Občutek velike utrujenosti (šibkost in utrujenost).

  • Manj pogosti, a pomembni za pregled - bolečine v spodnjem delu hrbta.

Ljudje z rakom debelega črevesa in danke lahko doživijo enega, nekatere, vse ali nobenega od zgoraj navedenih simptomov.

Pomembno si je zapomniti, da noben od teh simptomov sam po sebi ne potrjuje kolorektalnega raka. Torej, če opazite te simptome, ne delajte panike, ampak se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zmanjšajte tveganja

Če nimate simptomov raka debelega črevesa in danke, bi morali kljub temu sprejemati zdrave odločitve, ki bodo močno zmanjšale tveganje za nastanek tega raka v prihodnosti ... poleg tega pa še za mnoge druge bolezni in zdravstvene težave!

Vse naslednje bo zmanjšalo tveganje za razvoj raka debelega črevesa in danke:


Ti zdravstveni nasveti so zelo koristni tudi za ohranjanje zdravega srca in pljuč.


Čas za testiranje – Program SVIT

Redni presejalni pregledi za raka debelega črevesa in danke so pomembni, ker veliko ljudi, ki jih ta bolezen prizadene, nima simptomov več let. Večina primerov raka debelega črevesa in danke se pojavi pri ljudeh, starejših od 50 let, zato je presejanje priporočljivo za to starostno skupino.

Program Svit
vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, ki so v program vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let.Če ste bolnik ali svojec bolnika z rakom prebavil, smo pripravili članek s koristnimi informacijami in povezavami - 9 korakov za boljše spopadanje z rakom.


SKUPAJ SMO V TEM!
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio