"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

Rak debelega črevesa in danke: zgodnje odkrivanje rešuje življenje

Prisluhnite pogovoru (podcastu) o raku debelega črevesa in danke s prof. dr. Janjo Ocvirk, dr. med., z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana TUKAJ.

Rak debelega črevesa in danke je med pogostejšimi oblikami raka v Sloveniji, saj na leto pri nas zboli več kot 1300 ljudi. Za pljučnim rakom je to drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka.

Kot poudarja prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., onkologinja z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana, je za izide zdravljenja ključno, kdaj se bolezen odkrije.

»Če gre za začetno obliko raka, je včasih dovolj samo operacija ali pa operacija z dodatnim zdravljenjem. Tu gre lahko za sistemsko zdravljenje ali pa pri raku danke tudi za radioterapijo, torej obsevanje. V teh primerih je bolezen ozdravljiva in se bolniki lahko vrnejo v svoj normalen način življenja.«

Za rakom debelega črevesa in danke zbolevajo vse mlajši

Za boljše izide zdravljenja sta zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje ključna, za kar pri populaciji nad 50. letom dobro poskrbi program Svit. Žal pa v zadnjih letih tako v Sloveniji kot v svetu število bolnikov, mlajših od 50 let, z rakom debelega črevesa in danke narašča in je praktično za eno tretjino večje, kot je bilo še pred petimi leti.

Bodite pozorni na simptome

Sami simptomi niso povsem značilni za rak debelega črevesa in danke. Gre za bolečine v trebuhu, izmenjaje zaprtosti in driske, lahko tudi popolno zaprtje, kri na blatu, krvavitev, simptome anemije oziroma slabokrvnosti, slabost ali bruhanje. Če se ti simptomi pojavljajo dalj časa, je nujen pregled pri osebnem zdravniku.

Vabljeni, da prisluhnite pogovoru o raku debelega črevesa in danke s prof. dr. Janjo Ocvirk, dr. med., z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana na spletnem portalu Naša lekarna TUKAJ


Izvedeli boste več o:

•    Pojavnosti in zdravljenju raka debelega črevesa in danke
•    Pomenu programa Svit za odkrivanje raka po 50. letu
•    Kako mlajši lahko prepoznajo simptome in kaj naj storijo, če jih opazijo
•    Kaj vpliva na pojavljanje raka: dedni dejavniki in življenjski slog
•    Kako poteka zdravljenje v Sloveniji in pomen multidisciplinarne obravnave
•    Kaj lahko sami naredimo za preprečevanje nastanka raka

Vir: Naša lekarna
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio