"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

Delavnica za društva bolnikov

Ljubljana, 20.5.2023

Delavnica za društva bolnikov

"Nikoli ne dvomite, da lahko majhna skupina premišljenih in predanih posameznikov spremeni svet. Pravzaprav je to edina stvar, ki je kjerkoli uspela."

To je bil moto izobraževalnega srečanja za predstavnike različnih organizacij bolnikov, ki ga je Zveza organizacij bolnikov Slovenije organizirala 20. maja v Ljubljani. Gre za novo organizacijo, katere delovanje je predstavil njen generalni sekretar Gregor Cuzak. Predsednik Evropskega združenja bolnikov z obolenjem jeter, Marko Korenjak je opozoril na dejstvo, da je največji vir moči ravno v društvu samem.

Doc. dr. Tit Albreht, dr. mrd., z NIJZa je spregovoril o tipih različnih zdravstvenih sistemov in predstavil temeljna načela slovenskega zdravstvenega sistema in izzivi s katerimi se srečuje.
Praktični del izobraževanja sta izvedli dr Tanja Španič, predsednica Europa Donna Slovenija in Kristina Modic, izv. dir. Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo. Predstavili ste korake, ki sta ju obe združenji prehodili, strateške usmeritve svojih organizacij, programe, ki jih izvajajo in načrte za prihodnji razvoj.


Srečanje je z različnimi scenariji družbe prihodnosti sklenil antropolog in raziskovalec ZRS SAZU izr. prof. dr. Dan Podjed. Predstavil je prevladujoče usmeritve preobrazbe človeka in človeštva v celoti. Mednje uvršča življenje med domačimi stenami, zaslone telefonov in računalnikov kot osrednje okno v svet, pretiran strah pred okužbami, poplavo podatkov, vzpon umetne inteligence in družbo popolnega nadzora.

Kot odgovor na pospešene družbene preobrazbe, s katero ohranimo človečnost in lastno zasebnost je predlagal enostaven odklop in izklop vseh naprav in kot je slikovito dejal "preden zaspite, se dotaknite človeka in ne naprave."

Ključ uspeha naj bo v sodelovanju in ne v tekmovanju, solidarnosti in skupnem upravljanju virov, ki so nam na voljo, je še poudaril dr Podjed.
Izobraževalni dogodek je vodila Slavka Brajović Hajdenkumer, omogočilo pa ga je podjetje Roche Slovenija.
© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio