"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

Prvi evropski dan paliativne oskrbe s sloganom: EN GLAS, ENA VIZIJA

Večina bolnikov z neozdravljivo boleznijo si želi umreti v domačem okolju in ob strokovni podpori – paliativna oskrba jim to lahko omogoči.

Danes, 15. junija, prvič obeležujemo evropski dan paliativne oskrbe, s katerim želi Evropsko združenje za paliativno oskrbo opozoriti na pomen tega področja in poudariti potrebo po večji in pravočasni dostopnosti storitev paliativne oskrbe, ki naj bo sestavni del zdravstvenega sistema.

Po podatkih združenja naj bi v Evropi vsako leto 4,4 milijona ljudi potrebovalo paliativno oskrbo, s staranjem prebivalstva in povečevanjem bremena nenalezljivih bolezni, kot je rak, pa se bodo potrebe še povečevala. V Sloveniji letno umre okoli 23.000 ljudi, samo zaradi raka prek 6.000, zato strokovnjaki opozarjajo, da tudi Slovenija nujno potrebuje dobro razvito mrežo paliativne oskrbe, ki mora biti vpeljana v vse ravni zdravstvenega in socialnega sistema ter prilagojena individualnim potrebam bolnika in svojcev. Podatki Onkološkega inštituta kažejo, da se v zadnjih letih niža število ljudi, ki umrejo pri njih; to pripisujejo boljšemu razumevanju in večji dostopnosti paliativne oskrbe, ki bolnikom omogoča, da se lahko poslovijo v varnem domačem okolju, obdani z opolnomočenimi svojci.


Celotno sporočilo za javnost Onkološkega inštituta Ljubljana je objavljeno na tej povezavi:

https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/prvi-evropski-dan-paliativne-oskrbe-s-sloganom-en-glas-ena-vizija-vecina-bolnikov-z-neozdravljivo-boleznijo-si-zeli-umreti-v-domacem-okolju-in-ob-strokovni-podpori-paliativna-oskrba-jim-to-lahko-omogoci


Povezava na video izjave dr. Maje Ebert Moltara, vodje Oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu in predsednice Slovenskega združenja za paliativno in hospic oskrbo:

https://we.tl/t-dbY1hRb7o4Povezava na avdio izjave dr. Maje Ebert Moltara, OI, in Petre Gornik, dr. med., Splošna bolnišnica Novo mesto

https://we.tl/t-anzwIwEVZW


Video izjave so objavljene tudi na YouTube kanalu OI, povezava do seznama

https://youtube.com/playlist?list=PLr7yXNCf2MsL1WzW1uO5-SxvWsYSM0ACT


© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio