"Sprejmite, kar je, opustite, kar je bilo, in verjemite v to, kar bo."
- Sonia Ricotti

Ste mladi, a morda gre za raka - 16 zgodb o pogumu in odpornosti

V knjigi You’re Young, But It Might Be Cancer (DiCE) je zbranih 16 iskrenih zgodb mladih, ki so zboleli za rakom debelega črevesa in danke. 

Za mnoge od njih je bila diagnoza šok, saj zaradi svoje mladosti še nikoli niso slišali za tega raka.
Prišla je v življenjskem v obdobju, ki običajno velja za najbolj aktivno in dinamično obdobje življenja - ustvarjanje družine, vzgoja otrok in uresničevanje sanj.

Knjiga osvetljuje zaskrbljujoče širjenje zgodnjega raka debelega črevesa in danke med osebami, mlajšimi od 50 let.

Zgodbe se odvijajo v šestih poglavjih, ki odražajo različne dele bolnikove poti. Začenši z nepričakovano diagnozo in njenim globokim vplivom na življenje mladega posameznika, knjiga raziskuje telesne in duševne posledice zdravljenja ter njegov vpliv na vsakdanje življenje.


Mladi protagonisti delijo tudi neprecenljive nasvete, za katere si želijo, da bi jih prejeli, in jih zdaj delijo z javnostjo, da bi pomagali tistim, ki se soočajo s podobnimi situacijami.

V zadnjih letih se je močno povečalo število mladih odraslih (starih od 25 do 49 let), pri katerih odkrijejo raka debelega črevesa in danke, in sicer za več kot 40 %.

Nihče ne ve zagotovo, zakaj se število rakavih obolenj debelega črevesa in danke pri mladih tako povečuje, čeprav bi to lahko bilo povezano z našim sodobnim načinom življenja.

Vendar je ključnega pomena, da o tem spregovorimo. Vsi se moramo zavedati znakov in simptomov, da bi bila diagnoza čim lažja. To je še posebej pomembno pri raku debelega črevesa in danke, kjer sta v preteklosti sram in stigma prepogosto preprečevala, da bi ljudje poiskali pomoč.
 
Prav tako je pomembno, da vsakdo, ki mu je bila postavljena diagnoza raka debelega črevesa in danke, sliši izkušnje drugih ljudi, ki so doživeli isto, da ve, kaj lahko pričakuje, in da razume, da ni sam.

Zbirka zgodb v tej knjigi je nastala na pobudo organizacije Digestive Cancers Europe (DiCE)  , evropske krovne organizacije, katere član je tudi združenje EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z rakom prebavil.

Naše skupno poslanstvo je prispevati k zgodnjemu odkrivanju in zmanjševanju umrljivosti zaradi raka prebavil ter k povečanju splošnega preživetja in kakovosti življenja.

Spoznajte zgodbe mladih, ki so preživeli raka!

Knjigo, ki je trenutno na voljo v angleškem jeziku, najdete TUKAJ

© 2018 Europacolon | Vse pravice pridržane | Izdelava: MMstudio